Codedatabase

Gedurende het hele jaar vinden in heel Nederland al veel initiatieven plaats op het gebied van digitale geletterdheid.

In onze ‘codedatabase’ vind je gemakkelijk terug welke initiatieven gedurende het hele jaar bij jou in de buurt plaatsvinden en welke leermiddelen online beschikbaar zijn. Hoort jouw code-initiatief ook thuis in deze lijst of heb je suggesties? We horen het graag via info[a]ecp.nl!

Bedrijf/OrganisatieOmschrijvingWaar
Codekinderen Online code-lesmateriaal voor kinderen op de basisschool. Online
Robomind Educatieve programmeeromgeving voor kinderen op de basisschool en middelbare school.Online
SETUPOrganiseren bijeenkomsten (presentaties, workshops, tentoonstellingen)  over technologie. Voor kinderen en jongeren, door jongeren.Utrecht
Code AvengersCode Avengers biedt lessen en codecamps, ontwikkeld voor zowel individueel leren, als in de klas met een leraar. Het team bestaat uit een mix van leraren, software developers, designers en business mensen.Online / diverse locaties
Digital PlaygroundGeven workshops (ook op scholen) waarbij het maken van eigen nieuwe media centraal staat.Heel Nederland
CodeUurDe Stichting CodeUur wil kinderen van groep 7 en 8 van de basisschool digitaal vaardig maken. 'Wij brengen programmeren echt in de klas.
Elke vrijdag. Het hele jaar.'
Heel Nederland
Waagschool – FabschoolLeert kinderen programmeren met ‘Scratch’. Amsterdam
MOOC MEE!Verzorgen MOOCs (Massive Open Online Courses) voor leerkrachten, mediacoaches en ouders die meer willen weten over programmeren. Online
KodekupKodekup laat kinderen tijdens de Europese Codeweek hun eigen game maken met de  Kode Game Lab Tools.Online
Bit-kidsBit-kids richt zicht op programmeren voor kinderen vanaf 10 jaar. 'Wij geloven dat iedereen kan programmeren, dat het leuk is en ook nog een extreem nuttig.'

Bit-kids geeft inleidende workshops en kan in overleg een serie programma’s opstellen op locatie of op school."
Heel Nederland
Code Cult In tegenstelling tot traditionele vormen van Informatica-onderwijs, staat bij Code Cult de leerling centraal, die zelf kiest welk pad zij of hij wil volgen. Code Cult ontwikkelt lessen die erop gericht zijn leerlingen zelf dingen te laten ontdekken en vindt het belangrijk dat ze vaardigheden ontwikkelen op een ongedwongen en vrije manier.
Amsterdam
CoderDojo AmsterdamCoderDojo is een open source, door vrijwilligers opgezette beweging die staat voor het houden van gratis, non-profit development clubs en reguliere sessies voor jonge mensen. Omdat CoderDojo open source is kan elke Dojo anders zijn en staat volledig los van andere Dojo's.

Bij een Dojo leren jonge mensen, tussen de 5 en 17 jaar, om te programmeren, websites bouwen, apps ontwikkelen, programma's te maken, games te maken en meer. Dojo's worden opgezet en georganiseerd door vrijwilligers.
Amsterdam
CoderDojo for Girls Digivita voert activiteiten uit om meisjes te enthousiasmeren en informeren over ICT-opleidingen en beroepen. digiVita is een project van VHTO, Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek.

Zou je ook zelf wel willen leren programmeren en bijvoorbeeld apps ontwikkelen? Houd dan de site van Digivita in de gaten, want digiVita gaat binnenkort workshops ‘coding’ (=programmeren) organiseren, speciaal voor meisjes! Op een paar plekken in het landen vinden ook al dit soort workshops plaats. Zo is er speciaal voor meisjes Rails Girls in Groningen, Leiden en Utrecht (railsgirls.com/Groningen of railsgirls.nl) en vinden er CoderDojo’s plaats in Rotterdam, Den Haag, Leiden en Amsterdam (nog niet apart voor meisjes).
Verschillende locaties
CoderDojo Rotterdam CoderDojo Rotterdam verzorgt gratis lessen / workshops om kinderen van 7 - 18 jaar te leren programmeren. Er worden regelmatig evenementen georganiseerd waar kinderen en hun ouders kunnen samenkomen om te werken aan websites, games, apps en software. Het hele project wordt door vrijwilligers opgezet!
Rotterdam
De Bonte Bouwplaats De Bonte Bouwplaats organiseert kinderfeestjes rondom het thema 'bouwen'. Denk bijvoorbeeld aan legofeestjes, maar ook aan Mindstorm feestjes waarbij je een robot leert besturen via door jou zelfgeschreven programma’s. Daarnaast organiseert De Bonte Bouwplaats cursussen en trainingen voor volwassenen, én worden er regelmatig grotere activiteiten verzorgd, bijvoorbeeld bij bedrijven en bibliotheken.
Delft
Het Digi-lab Het Digi-lab verzorgt workshops, clinics, lessen, cursussen en projectondersteuning voor leerlingen, studenten en volwassenen op locatie. Wat kun je maken in het digi-lab?

animaties 2d en 3d, filmpjes, digitale prentenboeken, stripverhalen, slideshows, fotocollages, hoorspelen, zelfgeschreven multimediale musicals, je eigen games en interactieve verhalen in Scratch (ook met Lego WeDo, picoboard en MaKey).
Heel Nederland
FabLab Benelux Op deze website is informatie en links te vinden naar alle FabLabs in Nederland. FabLabs zijn publieke toegankelijke plaatsen waar je kunt werken met digitale fabricage tools zoals 3d printers en lasercutters, maar vaak ook met micro-computers en andere digitale middelen. FabLabs zijn verspreid over heel Nederland. Veel FabLabs hebben ook onderwijsprogramma's.
Heel Nederland
FabSchool Speerpunten binnen de FabSchool workshops zijn creativiteit, techniek en ondernemerschap. Door deel te nemen aan de sessies ontwikkelen jongeren onder andere hun probleemoplossend vermogen. Ze ontdekken dat ze ogenschijnlijk grote problemen zelf kunnen oplossen, met behulp van technologie. Er wordt uitgelegd hoe technologie in elkaar zit en welke processen er achter technologische oplossingen schuilgaan. De workshops sluiten altijd aan bij de leefwereld van de deelnemers.
Amsterdam
CodepancakePlatform voor iedereen die geïnteresseerd is in programmeren. De website is tevens een online magazine voor en over vrouwen in tech.Online
fromScratchEd Sjoerd Dirk Meijer schrijft op zijn website over programmeren in het onderwijs, tools die je daarvoor kunt gebruiken en de workshops die hij verzorgt.
Online en op verschillende locaties in het land
FryskLab FryskLab is een initiatief van Bibliotheekservice Fryslân. FryskLab is ondergebracht in een voormalige bibliobus en het eerste officiële bibliotheekFabLab in Europa.
Met FryskLab onderzoekt BSF hoe de inzet van een mobiel FabLab binnen de onderwijssituatie bijdraagt aan de creatieve, technische en ondernemende vaardigheden van kinderen en jongeren.

Het lesaanbod laat scholieren kennismaken met digitale fabricage gekoppeld aan 21st Century Skills.
Friesland
GameWizards Het doel van GameWizards is: via cursussen en/of workshops kinderen kennis te laten maken met de wereld van software ontwikkeling.

Binnen GameWizards werken professionals op het gebied van techniek en creativiteit samen. Zo ontstaat de perfecte mix om kinderen te leren hoe ze zelfstandig games kunnen ontwikkelen.
Heel Nederland
Junior Techniek Junior Techniek geeft workshops techniek en programeren. Scratch is een prima invulling voor de les techniek. De kinderen leren niet alleen programmeren maar ook samenwerken. Dit doen ze door op een eenvoudige en slimme manier games, tekenfilmpjes en meer te maken en hierna hun werk te delen met anderen. Hierdoor leren ze van andere Scratchers van over de hele wereld.
Junior Techniek helpt graag uw school op weg met workshops voor de leerlingen en het trainen van de docenten techniek.
Heel Nederland
RISE OF //CODE 'No other skills will be as valuable to 21st century students than tech skills, and programming.'
RISE OF //CODE is een nieuw initiatief dat Nederlandse leerlingen kennis laat maken met programmeren, hardware, 3D printen en meer! Alle leraren zijn professionals uit de Amsterdamse startup scene.
Amsterdam
ROFFAB
ROFFAB realiseert een netwerk van werkplaatsen verspreid door Rotterdam waar kinderen zelf kunnen experimenteren met nieuwe technologieën. Denk hierbij aan 3D-printen en robotica. Technologie die de wereld om je heen slimmer en leuker maakt.

Rotterdam
Code Monster
Met deze website leren kinderen de beginselen van het programmeren en wordt het logisch denken gestimuleerd. De leerlingen gaan echte Code schrijven in JavaScript. Een programmeer taal. Ze laten blokjes verschijnen in verschillende kleuren. Ze herhalen deze blokjes etc.
Online
HopScotch Met deze app (IOS) leren kinderen de beginselen van het programmeren en wordt het logisch denken gestimuleerd. Je kunt allerlei figuren kiezen en deze laten bewegen, dansen, lijnen laten tekenen etc. Ieder figuur kan weer iets anders doen.
Online
Ko de Kraker Met deze website leren kinderen de beginselen van het programmeren en wordt het logisch denken gestimuleerd. De vogel moet commando’s krijgen om zijn weg te vinden binnen het doolhof en hij moet noten verzamelen: links, rechts, naar boven of naar beneden. Maar hij moet ook springen en zwemmen. Bij 150 punten krijgen ze een bronzen noot. En bij 300 een zilveren en bij 450 punten een gouden.
Online
Kodable
Met deze gratis App leren kinderen de beginselen van het programmeren en wordt het logisch denken gestimuleerd. Het monstertje moet commando's krijgen om zijn weg te vinden binnen het doolhof: links, rechts, naar boven of naar beneden. Ook commando's van herhaling en what-if komen aan bod. In ieder level kunnen 3 sterren verdiend worden: hoe beter je programmeert, des te meer sterren je verdient.
Online
LightBot
Met deze app (Android en IOS) leren kinderen de beginselen van het programmeren en wordt het logisch denken gestimuleerd. Het poppetje krijgt commando’s om zijn weg te vinden op het speelveld en hij moet blokjes verlichten. Hij kan naar links, rechts, draaien, springen etc. De eerste 3 niveau’s zijn gratis. Aan het eind krijgen ze een certificaat.
Online
Scratch
Met deze website/tool leren kinderen stap voor stap de beginselen van het programmeren door het maken van een project (game). Ze geven de computer opdrachten om figuren te laten bewegen, geluid te laten maken en te reageren. Het toepassingsgebied is breed: er kunnen animaties gemaakt worden, games, verhalen, muziek, simulaties, etc. Je kunt ook per onderdeel de diepte ingaan. De leerlingen doorlopen eerst een tutorial van een aantal levels. Hierna gaan ze zelf creatief aan de slag.
Online
Code.orgMet deze website leren kinderen de beginselen van het programmeren en wordt het logisch denken gestimuleerd. Onder andere in een tool waarin kinderen spelen met de figuren van Angry Birds. De rode vogel moet commando's krijgen om het groene biggetje te pakken. Je kunt hem commando's geven als: links, rechts, naar boven of naar beneden, maar ook kun je opdrachten laten herhalen en opdrachten als wat doe je als je bij een hoek komt. Er zijn 20 levels en aan het eind krijg je een certificaat.
Online
CodeHS
Op deze Engelstalige website leren kinderen werken met bouwstenen om te programmeren en een verdere introductie van het vak informatica (computer science). Dit doen ze door onder andere een virtueel hondje trucjes te leren zoals ‘move, turnleft, pickball’. Ze merken dat het werken met deze eenvoudige programmeertaal heel nauw luistert. Als ze het goed doen, geeft het wel veel voldoening. Dit programma spreekt het probleemoplossend vermogen aan.
Online
Daisy the Dino
Met deze gratis app leren kinderen de beginselen van het programmeren en wordt het logisch denken gestimuleerd. Het is een versimpelde versie van HopScotch, van dezelfde makers. De dinosaurus moet commando’s krijgen om opdrachten te kunnen doen. De app en de commando’s zijn Engelstalig. Er kan worden gekozen voor een ‘free-play mode’ waarin de dinosaurus vrij geprogrammeerd kan worden, of voor een ‘challenge mode’ waarin opdrachten uitgevoerd moeten worden.
Online
Lego WeDo
Met de Lego WeDo-constructieset kunnen leerlingen eenvoudige Lego-modellen bouwen en deze programmeren op de computer. Met een bouwtekening maken ze een krokodil, leeuw of vogels. Daarna programmeren ze deze Lego-robots, zodat ze eenvoudige acties kunnen uitvoeren, zoals brullen, zwaaien, draaien, bewegen.
Online
Codecadamy
Codecadamy is een Engelstalige website voor het leren programmeren, voor beginners en voor gevorderden. Zowel de beginselen als meer specifieke toepassingen kunnen via de website geleerd worden. De lerende krijgt opdrachten in oplopende moeilijksheidgraad, en krijgt snel feedback op wat hij/zij invoert. Programmeren vind plaats met het intypen van codes.
Online
CoderDojo NijmegenBij een CoderDojo leren jonge mensen, tussen de 5 en 17 jaar, om te programmeren, websites bouwen, apps ontwikkelen, programma's te maken, games te maken en meer. Dojo's worden opgezet en georganiseerd door vrijwilligers. Je vindt de Dojo’s op verschillende plekken, waaronder Nijmegen. Nijmegen
ScratchJr
ScratchJr is een versie van Scratch om jonge kinderen kennis te laten maken met programmeren middels het maken van hun eigen games en interactieve verhalen. Net zoals bij Scratch werken leerlingen met een visuele programmeertaal. Middels het slepen en bij elkaar van blokjes kunnen kinderen programmeren om karakters te laten springen, geluid maken etc. Deze versie van Scratch werkt goed op tablets, en is op beschikbaar voor iPads en in de toekomst ook voor Android tablets en via het Web.
Online
Codingkids.nlLesmateriaal om aan de slag te gaan met de Raspberry Pi (Python en Minecraft Pi en GPIO), mBot, Sparki, Arduino en Scratch, geschikt voor kinderen van 7 t/m 12 jaar.
Tevens zijn er fysieke lessen te volgen bij de CodingkidsClub in Enschede.
Online / Enschede
CS UnpluggedCS (Computer Science) Unplugged is een verzameling activiteiten waarbij leerlingen leren over programmeren en de werking van computers zonder daarvoor direct een computer bij te gebruiken. Leerlingen leren met simpele middelen over binaire nummers, algoritmes, de werking van computers en programmeren.
Online
Tynker
Tynker is een Engelstalige tablet app, beschikbaar voor iPad en Android tablets. Leerlingen leren programmeren en maken hun eigen games. De manier van programmeren is vergelijkbaar met Scratch, de leerlingen maken programma's middels een visuele programmeertaal. In vergelijking met Scratch is het een wat meer geleide ervaring, met verschillende levels en opdrachten die de leerlingen kunnen doen.
Online
Teach2CodeTeach2Code levert educatie codeer kits met lessen, antwoordkaarten, werkkaarten en lerarengidsen, toegespitst op het nieuwe vak Techniek & Wetenschap.Heel Nederland
Khan Academy
Khan Academy heeft een Engelstalige programmeermodule ontwikkeld als introductie tot het onderwerp. Willen leerlingen verder, dan heeft Khan Academy ook materiaal om verder te gaan met leren programmeren en informatica.
Online
MIT App Inventor
Dit door MIT gecreeerde platform geeft leerlingen de mogelijkheiden om hun eigen apps te maken middels visuele blokjes code. De gemaakte apps kunnen gebruikt om apparaten die gebruik maken van tablets. Leerlingen kunnen daarbij ook gebruik van geavanceerde mogelijkheden zoals het sturen van sms berichten of het gebruiken van GPS gegevens.
Online
Stencyl
Stencyl is een programmeer omgeving die voortbouwt op de visuele programmeertaal van Scratch. Er kunnen geavanceerde mobiele applicaties mee worden gemaakt, maar ook applicaties voor gewone computers. Een tool voor meer gevorderde leerlingen die wellicht verder willen dan Scratch.
Online
CoderDojo LeidenBij een CoderDojo leren jonge mensen, tussen de 5 en 17 jaar, om te programmeren, websites bouwen, apps ontwikkelen, programma's te maken, games te maken en meer. Dojo's worden opgezet en georganiseerd door vrijwilligers. Je vindt de Dojo’s op verschillende plekken, waaronder Leiden. Leiden
Code Combat
In deze omgeving leer je programmeren middels het spelen van online multiplayer game. Middels het schrijven van code kan je een tovenaar obstakels laten vermijden en vijanderen laten verslaan. Je kunt ook samen met andere spelers spelen. De omgeving is gedeeltelijk vertaald in het Nederlands.
Online
Arduino
Een Arduino is een micro-computer waarmee je sensoren, lampjes, motoren etc kan aansturen. Dit aansturen doe je middels programmeren. Het interessante en motiverende aan Arduino is dat programmeren hierbij iets teweeg brengt in de fysieke wereld. Je kunt hiermee robotjes maken, zelfrijdende auto's die kunnen detecteren wanneer ze in de buurt van een muur komen of planten die tweets versturen als ze water moeten krijgen. Programmeren doe je bij Arduino door het schrijven van code, maar er zijn ook koppelingen met Scratch mogelijk om met Arduino te werken. Arduino is open source en is veelgebruikte hardware, waardoor er op Internet veel voorbeeld materialen, programma's en projecten te vinden zijn.
Online
Cym Crea ComputerCreatieve computercursussen voor kinderen in Woerden en omgeving. Scratch, HTML, CSS, JavaScript en Processing. Naast programmeren is er ook aandacht voor ontwerpen en beeldbewerking.

Ruim aanbod van cursussen na schooltijd. De cursussen kunnen ook onder schooltijd (in de klas) worden aangeboden.
Woerden
littleBits
littleBits is een set van elektronica op kleine blokjes die middels magneten met elkaar verbonden kunnen worden. Hiermee kunnen leerlingen snel en eenvoudig elektronische circuits en daarmee dus apparaten maken. Hierdoor is het een heel erg toegankelijke manier om met elketronica en techniek in aanraking te komen. Een soort van fysieke vorm van programeren. Er zijn ook koppelingen mogelijk met Arduino en het Internet middels speciale littleBits blokjes.
Online
Sphero
De Sphero is een interactieve programmeerbare robot die je kan programmeren middels mobiele apparaten. Je kunt de robot direct besturen, of een route programmeren. Programmeren kan middels een visuele programmeertaal of via een tekstuele programmeertaal.
Online
4pip4pip verzorgt workshops voor docenten en leerlingen waarin je leert programmeren. Dit kan met en zonder computers. Heel Nederland
DjangoGirlsHouden programmeer-workshops voor meisjes en vrouwen van alle leeftijden en bieden een online community om ook daarna verder te leren. Amsterdam, Groningen
BomberbotHelpt leraren op een eenvoudige en speelse manier programmeerlessen te geven, ook zonder enige voorkennis. Kinderen leren met deze robotgame spelenderwijs programmeren. Online / Heel Nederland
MakersBuzzDe MakersBuzz is het mobiele FabLab van de Brabantse bibliotheken. In de bus kan iedereen terecht om kennis en ervaring op te doen met moderne digitale (maak-)technieken. Kijk ook op de Facebookpagina.Brabant
Botje BijBij Botje Bij staat het verband tussen ontluikend programmeren, ontluikend (gedichten) lezen en het stimuleren van de verbeelding bij kinderen centraal. Cubiss streeft ernaar dat iedereen de kans krijgt zich persoonlijk te ontwikkelen en kennis op kan doen die nodig is om volwaardig deel te kunnen nemen aan onze maatschappij.Online / Heel Nederland
Mikkie MakerBij Mikkie Maker staat het oplossen, ontwerpen, samenwerken en dichten volgens strenge regels centraal. Leerlingen van groep 4 maken een bedieningspaneel, dat via de Makey Makey een online machine kan besturen. Online / Heel Nederland
Doorgaande lijn Mediawijsheid:
- Samen wijs met media
- Eigenwijs mediawijs
- Levenswijs mediawijs
Ontwikkeld door Cubiss als praktisch hulpmiddel voor leerkrachten en mediacoaches van bibliotheken om met mediawijsheid aan de slag te gaan in het primair onderwijs. Online / Heel Nederland
Run Marco!Online spel dat basisschoolkinderen op speelse wijze kennis laat maken met code en programmeren. Online
UnexpectWerkt met 'Ontwerpend Leren' waarbij kinderen in workshops iets ontwerpen of uitvinden en het vervolgens gaan bouwen met allerlei oude en nieuwe technologieën.Heel Nederland
CoderDojo WommelsBij een CoderDojo leren jonge mensen, tussen de 5 en 17 jaar, om te programmeren, websites bouwen, apps ontwikkelen, programma's te maken, games te maken en meer. Dojo's worden opgezet en georganiseerd door vrijwilligers. Je vindt de Dojo’s op verschillende plekken, waaronder Wommels in Friesland. Wommels (FR)
Learn Network De 14-jarige Cyril de Wit zette het Learn Network op om iedereen op laagdrempelige en begrijpbare manier kennis te laten maken met HTML en CSS. Op zijn website vind je Nederlandstalige uitleg en tips. Online
Primair KlasseWerk
Geeft 21ste eeuwse vaardigheidstrainingen waar ict, media en ondernemen deel van uitmaken.
Denk aan een sneltypecursus, programmeren, social media projecten en ondernemerschapactiviteiten.
Alles om klaargestoomd te zijn voor de 21ste eeuwse arbeidsmarkt!
Best - Eindhoven
While True PlayBlog voor kinderen (en hun ouders) die willen leren programmeren. Met programmeeropdrachten, technology nieuws en boeken/spellen die allemaal te maken hebben met kinderen en programmeren.Online
iQMaak

iQMaak verzorgt programmeer- en maakcursussen en -workshops voor kinderen (en leraren) door heel het land. Voor (vermoedelijk) hoogbegaafden organiseert iQMaak doelgroepgerichte cursussen en workshops.Heel Nederland
Excel Easy Het wordt voor kinderen steeds belangrijker om ook met Excel te leren werken. Excel Easy, oorspronkelijk een project van de UvA, biedt engelstalige uitleg die kinderen stap voor stap leert werken met Excel VBA, de programmeertaal van Excel. Online
New Tech Kids Academie in Amsterdam die technologie-onderwijs biedt, gericht op het aanspreken van het probleemoplossend en innovatieve vermogen van kinderen. Tijdens de Engels- en Nederlandstalige programma’s leren basisschoolkinderen de fundamentele concepten achter computertechnologie, programmeren en informatie in het digitale tijdperk.Amsterdam
Devoxx4KidsNLOrganiseert diverse events met als doel het creëren van bewustwording en kinderen op een leuke manier te inspireren en kennis te laten maken met programmeren. Gericht op leerlingen in bovenbouw basisschool en onderbouw voortgezet onderwijs. Heel Nederland
CodevaardigCodevaardig heeft een lesmethode ontwikkeld voor basisscholen met als doel om programmeren in het onderwijs gestructureerd vorm te geven. Dit wordt gedaan met behulp van twee robots (Dash en Dot) en inmiddels zijn er al vele scholen in Nederland en België die ervan gebruikmaken.Heel Nederland
Bibliotheek KennemerwaardOrganiseert het hele jaar programmeer-activiteiten voor kinderen en bezoekt scholen om kinderen ook daar kennis te laten maken met programmeren. Regio Alkmaar
JorCademyJorCademy wordt gerund door de jonge Nick Jordan. Op zijn site vind je verschillende tutorials om te leren programmeren met Python, Scratch en Unity. JorCademy heeft in 2015 de Gouden @penstaart gewonnen, een award voor beste online content voor en door kinderen. Online
Gratis programmeerlesbrieven voor het POiQMaak | programmeeronderwijs heeft i.h.k.v. de Europese Codeweek drie programmeerlesbrieven ontwikkeld. Deze worden i.s.m. Topicus gratis ter beschikking gesteld aan leerkrachten uit het basisonderwijs.Online
DojoEen programmeercursus voor en door leerlingen van 8-18 jaar in Processing en C++ waar je altijd kunt instromen.Groningen
Lyceo CodeLabWil jij je eigen game leren maken? Of zelf een robot bouwen? Doe dan mee aan Lyceo CodeLab! Wij organiseren programmeercursussen in alle schoolvakanties, op locaties verspreid door het land. Tijdens een CodeLab leren onze begeleiders je belangrijke programmeerconcepten die je vervolgens toepast in een eigen eindproject.

Hiernaast organiseren we programmeerlessen op middelbare scholen, een CodeKlas. Een leuke invulling voor een projectweek, maar we bieden ook CodeKlassen aan waarmee we een heel schooljaar vullen.
Heel Nederland