Codeweek 2018: Doe mee!

Code-enthousiastelingen opgelet: de voorbereidingen voor Codeweek 2018 zijn weer in volle gang. Van 6 t/m 21 oktober vinden overal in Europa activiteiten plaats voor kinderen; van informatievaardigheden tot je veilig kunnen bewegen op internet, van computational thinking met o.a. programmeren tot mediawijsheid. Doe mee en help ons kinderen in aanraking te brengen met alle facetten van digitale geletterdheid. ECP is coördinator van de Nederlandse Codeweek en zorgt dat de week, en alle activiteiten, onder de aandacht worden gebracht.

Codeweek 2018
Het dagelijks leven van kinderen digitaliseert in een rap tempo. Over tien jaar ziet de arbeidsmarkt er volledig anders uit dan nu, met beroepen die nu nog niet bestaan. En de grootste veranderingen moeten nog komen. Daarvoor is het nodig dat kinderen veilig en flexibel leren functioneren in de digitale wereld en inzicht krijgen in hoe deze wereld in elkaar steekt. Ook basisscholen hebben hier een onmisbare rol. Codeweek nodigt organisaties, ondernemers, bibliotheken, scholen en alle andere geïnteresseerden uit om een activiteit te organiseren.

Doe mee!
Meedoen kan op 3 manieren:

1. Organiseer zelf een event
Organisaties, ondernemers, bibliotheken, scholen, of u persoonlijk; eigenlijk is iedereen is welkom een activiteit te organiseren tijdens Codeweek 2018. Op de website van Codeweek vindt u tips en trics voor het vormgeven van uw activiteit. Meld uw activiteit aan via de website en wij tonen hem in onze kalender zodat kinderen, ouders en leerkrachten kunnen zien wat er bij hen in de buurt te doen is. Daarnaast brengen wij uw activiteit via onze diverse kanalen onder de aandacht.
Meld uw activiteit hier aan voor de online kalender.

2. Bezoek een event
Neem uw kinderen, neefjes, nichtjes, buurkinderen mee naar een van de vele activiteiten uit onze kalender en laat ze kennis maken met digitale geletterdheid. Of het nu een workshop coderen is of een lesje hacken, ze zullen er ongetwijfeld nog lang over napraten! Een overzicht van wat er bij u in de buurt te doen is vindt u in onze kalender.

3. Spread the word
Help ons met het verspreiden van onze boodschap en breng Codeweek bij nog meer mensen onder de aandacht. Attendeer uw omgeving op Codeweek en volg en deel onze twitterberichten via @CodeweekNL.

Samen Digiwijzer

Tijdens de kick-off van de Codeweek 2017 is het plan ‘Samen Digiwijzer’ gepresenteerd, dat als doel heeft meer kinderen te bereiken om zo digitale ongelijkheid tegen te gaan. Dit is nodig omdat naar schatting meer dan de helft van de basisscholen in Nederland nauwelijks aandacht geeft aan digitale vaardigheden in het onderwijsprogramma. 

‘Samen Digiwijzer’ is een initiatief van CodePact, Mediawijzer.net en Kennisnet. Zij willen gezamenlijk een zogenoemde Circle of Support vormen en scholen helpen met het invoeren van digitale geletterdheid. In eerste instantie richten zij zich op scholen die nog niet of nauwelijks actief zijn op dit gebied.

> Download het plan Samen Digiwijzer

Achtergrond

Digitale geletterdheid omvat alle vaardigheden die kinderen nodig hebben om zich in de digitale samenleving staande te houden en zichzelf te ontwikkelen. Van informatievaardigheden tot je veilig kunnen bewegen op internet, van computational thinking tot mediawijsheid. ‘Digitale geletterdheid wordt – naar het zich laat aanzien – een vast onderdeel van het curriculum. Veel basisscholen zijn al actief op het gebied van digitale geletterdheid, maar het is moeilijk om dit in alle leerjaren door te voeren,’ aldus programmamanager Margreet de Vries.

Mary Berkhout van Mediawijzer.net benadrukt dat de aanwezigheid van internet en digitale media voor de generatie kinderen en jongeren die nu opgroeit weliswaar vanzelfsprekend is, ‘maar dat betekent nog niet dat elk kind even goed mee kan komen. Vooral kinderen die de thuissituatie niet mee hebben, bouwen onvoldoende digitale vaardigheden op.’

Dagelijks leven en arbeidsmarkt veranderen snel

Het dagelijks leven van kinderen digitaliseert in een rap tempo. ‘Kinderen moeten veilig en flexibel leren functioneren in die digitale wereld. Over tien jaar ziet hun sociale leven en de arbeidsmarkt er volledig anders uit dan nu. Ook met beroepen die nu niet bestaan. Daar moeten we nu al op anticiperen,’ aldus De Vries. Samen Digiwijzer gaat vraaggestuurd te werk: scholen zijn zelf in de lead over wat zij willen doen en hoe dit het beste in het onderwijsprogramma past. De initiatiefnemers bieden maatwerk door bijvoorbeeld gastdocenten te leveren of lesprogramma’s aan te dragen.

> Download het plan Samen Digiwijzer

Ambitie codeweek 2018: minimaal 50% van de Europese kinderen maken kennis met programmeren

Na de geslaagde editie van 2017 is het doel van Codeweek dit jaar om de helft van alle basisschoolleerlingen in Europa kennis te laten maken met programmeren. ECP organiseert de Nederlandse editie van de Codeweek die dit jaar plaatsvindt van 6 t/m 21 oktober. Wij roepen ook u op om in de Codeweek 2018 een actieve bijdrage te leveren. Aanmelden kan hier!

Tijdens Codeweek organiseren scholen, bibliotheken en andere organisaties in heel Europa activiteiten die kinderen kennis laat maken met computational thinking, een van de vier domeinen van digitale geletterdheid. Leren denken als een computer – want dat leer je als je leert programmeren – helpt om problemen te kunnen doorgronden, ideeën te verkennen en uit te voeren. Vaardigheden die onmisbaar zijn voor de banen van de toekomst.

Om Codeweek onder de aandacht te brengen stelde de Europese Commissie in ieder deelnemend land ambassadeurs aan. Tineke Netelenbos, voorzitter van ECP, is Digital Champion en één van de Nederlandse ambassadeurs. In de aanloop naar de editie van dit jaar kwamen de ambassadeurs van het project bijeen in Brussel op uitnodiging van de Europese Commissie.

Na een presentatie van de Commissie over de huidige stand van zaken rond programmeeronderwijs presenteerden de ambassadeurs projecten en plannen uit hun thuisland. Dit leverde een breed overzicht aan initiatieven uit verschillende landen op. Maar hoe uniek ook, elke benadering kende als gemene deler het uitgangspunt om zo veel mogelijk betrokken partners aan de projecten te binden. Samenwerking tussen overheid, onderwijs en private partners is daarbij het uitgangspunt. Afgesproken werd dan ook om bestaande samenwerkingsverbanden te intensiveren en nieuwe partners bij Codeweek te betrekken.

ECP organiseert de Nederlandse editie van Codeweek en mobiliseert ook dit jaar weer zoveel mogelijk organisaties om ook deel te nemen. Een aantal organisaties heeft de handschoen al opgepakt, maar er zijn nog velen nodig om in de week de Europese ambitie te halen: 50% van alle kinderen maken kennis met programmeren. Ook uw organisatie kan bijdragen door een evenement te organiseren, deel te nemen aan een evenement of de Codeweek te promoten. Meld uw activiteit vandaag nog aan op deze site!

MediaMasters Game: mediawijs? Bewijs het maar!

Tot en met 22 oktober is het Codeweek in heel Europa. In Nederland zetten zo’n 50 organisaties zich actief in om kinderen kennis te laten maken met alle facetten van digitale geletterdheid. Eén zo’n initiatief is MediaMasters, bestaand uit de Game en de Club. De MediaMasters Game is een gratis, crossmediaal spel voor in de klas en thuis en wordt gespeeld tijdens de Week van de Mediawijsheid (17 t/m 24 november). Vorig jaar waren maar liefst 150.000 leerlingen ingeschreven en ook dit jaar gaan de aanmeldingen hard.

Spelenderwijs maken leerlingen in groep 7 en 8 kennis met de kansen en de gevaren van media. Denk hierbij aan onderwerpen als sociale media, reclame, informatievaardigheden, programmeren, games, cyberpesten, vloggen, beeldvorming, virtual reality en online gedrag. De Game biedt scholen een kans om op een toegankelijke en uitdagende manier met media in de klas aan de slag te gaan.

De leerdoelen zijn gebaseerd op het Mediawijsheid Competentiemodel. In het kort:

  • Kritisch leren kijken naar media en snappen hoe deze werken (analyse)
  • Het effect (bedoeld of onbedoeld) van media ervaren en begrijpen (bewustzijn)
  • Inzicht krijgen in hun eigen mediagedrag (privacy en respect)
  • Praten over media, thuis en in de klas (dialoog)
  • Zelf media kunnen inzetten en maken (creatie)

Ook aan de slag met mediawijsheid? Meld je klas aan voor 10 november 2017 zodat je gegarandeerd alle informatie ontvangt die nodig is om van de MediaMasters Game een succes te maken.

MediaMasters is een initiatief van Mediawijzer.net, kernpartner van CodePact.

Bijna een miljoen basisschoolleerlingen leren geen digitale vaardigheden op school

Op naar schatting 50% van de basisscholen is nauwelijks aandacht voor digitale vaardigheden. Dit blijkt uit een inventarisatie onder partners van CodePact en Mediawijzer.net. Samen met Kennisnet, starten deze organisaties Samen Digiwijzer, een nieuwe aanpak om scholen en leerkrachten te helpen digitale geletterdheid in te voeren in het basisonderwijs. Dit kondigden zij vandaag aan in een paginagrote advertentie in de Telegraaf. Met dit plan willen de initiatiefnemers het nieuwe kabinet een helpende hand bieden bij de invoering van digitale geletterdheid in het nieuwe curriculum in 2019. Ook roepen zij leerkrachten en scholen op, die digitale vaardigheden nú al in de lesprogramma’s willen opnemen en daar hulp bij nodig hebben, om zich te melden via www.samendigiwijzer.nl.

Digitale vaardigheden, zoals basiskennis over ICT, informatievaardigheden, mediawijsheid en het begrijpen hoe computers werken, worden in het nieuwe curriculum voor het basisonderwijs opgenomen. “In het nieuwe regeerakkoord staat dat dit nieuwe curriculum al in 2019 in werking treedt. We zijn blij dat het nieuwe kabinet hier vaart achter zet. En bieden onze hulp aan. Scholen zullen waarschijnlijk nog circa vijf jaar na invoering de tijd krijgen om digitale geletterdheid in alle leerjaren door te voeren. Dit zou betekenen dat de komende jaren bijna een miljoen basisschoolleerlingen buiten de boot vallen als het gaat om de ontwikkeling van digitale vaardigheden. En dat is niet nodig. Met gecoördineerde hulp aan scholen kunnen we dit voorkomen.”, aldus CodePact-programmamanager Margreet de Vries.

De partners van Samen Digiwijzer bieden scholen hulp aan op maat; bijvoorbeeld door gastdocenten in te zetten, leraren te trainen of lesprogramma’s aan te bieden. De partners willen scholen hiermee ontzorgen, en ondersteunen hen op praktische wijze bij de invoering van digitale geletterdheid in de lesprogramma’s.

“De komende maanden gaan we meer in detail kijken naar de redenen waarom scholen nog geen aandacht besteden aan digitale vaardigheden,” kondigt Mary Berkhout, programma-directeur van Mediawijzer.net aan. “De redenen die zij opgeven zijn uiteenlopend: andere prioriteiten, geen goede infrastructuur zoals internetverbinding en computers, te weinig geld, onvoldoende vaardigheden van leerkrachten, et cetera. Wij kunnen hen daarbij helpen en verbinden aan netwerkpartners die maatwerk kunnen leveren.”

De initiatiefnemers vormen samen een Circle of Support van bedrijven, maatschappelijke en culturele organisaties (zoals bibliotheken), gemeenten en scholen die vooroplopen met de introductie van digitale vaardigheden. Een voorbeeld van hoe dit lokaal uitwerkt is de ‘Digideal’, die vrijdag 13 oktober in Groningen tussen de gemeente en een groot aantal scholen in de stad Groningen getekend wordt, op initiatief van StartupDelta. In de Digideal zijn afspraken vastgelegd om gezamenlijk te werken aan een structurele inbedding van digitale geletterdheid. Ook heeft iedere school zijn eigen ambities geformuleerd. Constantijn van Oranje is Special Envoy StartupDelta, een van de organisaties die de advertentie in de Telegraaf ondertekende. Hij is enthousiast over de Digideal en Samen Digiwijzer: “Scholen staan niet alleen bij het invoeren van digitale geletterdheid. Deze initiatieven laten zien dat veel partijen, waaronder ook gemeenten en bedrijven, bereid zijn te helpen. Groningen bewijst dat we niet hoeven te wachten tot het nieuwe curriculum verplicht is. We kunnen nu al beginnen. We hopen dat vele andere steden volgen!”

 

CodePact partners actief in de Codeweek

Tot en met 22 oktober is het Codeweek in heel Europa. In Nederland zetten zo’n 50 organisaties zich actief in om kinderen kennis te laten maken met alle facetten van digitale geletterdheid, waaronder verschillende CodePact partners & vrienden. Bijvoorbeeld:

Bol.com

Impact Dag: gastlessen op Kanaleneiland
Bol.com verzorgde op 29 september gastlessen op 3 basisscholen gelegen in de Utrechtse wijk Kanaleneiland: OBS De Panda, KBS De Zeven Gavenschool en de Lukasschool. De lessen waren een voorbereiding op het codecamp tijdens de Codeweek.

Codecamp op Kanaleneiland
Tijdens de Codeweek verzorgt bol.com een codecamp op de 3 hierboven genoemde scholen in de wijk Kanaleneiland in Utrecht.

VHTO

DigiLeerKracht
Via DigiLeerKracht biedt VHTO leerkrachten de mogelijkheid om gratis een tweedaagse scholing te volgen. Op 9 en 10 oktober vindt de scholing plaats in Rotterdam. Tijdens de twee scholingsdagen leren de leerkrachten over digitale geletterdheid, computational thinking en programmeren.

Digivita Creative Coding Workshop
VHTO en Tilburg Universiteit organiseren een creative coding workshop speciaal voor meisjes tussen de 12 en 18 jaar oud. Op deze workshop zien zij wat de wetenschapsters aan de universiteit doen met technologie, en leren ze de basisbeginselen van het programmeren door een digitaal kunstwerk te maken.

Accenture

Codeerles
Accenture ontvangt in de Codeweek een basisschoolklas die een ochtend codeerles krijgt op het Accenture kantoor.

Like to Share

Like to Share ON TOUR
Like to Share ON TOUR is een beurs over de impact van technologie op onderwijs en het vervolg op de succesvolle reeks ‘Leren met Tablets’. De TOUR bestaat uit 5 kleinschalige regiobijeenkomsten in één week.

FutureNL

Finale expeditie micro:bit
Expeditie micro:bit is een te gek avontuur voor zowel leerlingen als leerkrachten in het basisonderwijs. Iedere deelnemende school krijgt 20 Digi-klooikoffers, inclusief 20 micro:bits cadeau. Op 29 september startten alle 474 scholen aan expeditie micro:bit. De grote finale vindt plaats op vrijdag 13 oktober 2017.

Code Qube

Code dag
Tijdens de code dag wordt aan de slag gegaan met het bouwen van een website met de Code Qube. Een volledig Code Qube programma, unplugged spellen, lunch, snacks, drinken, persoonlijke begeleiding en een hoop gezelligheid.

Codestarter

Programmeerworkshop
Codestarter organiseert van 14 tot en met 22 oktober in NEMO een doorlopende programmeerworkshop met het spel Codecombat. Leeftijd van 10 tot 14 jaar.

Kijk voor alle activiteiten – dat zijn er deze twee weken bijna 50 georganiseerd door bedrijven, bibliotheken, scholen en meer! – in de kalender.

Codeweek 2017: Meld nu je activiteit aan!

codeweek

Code-enthousiastelingen opgelet: de voorbereidingen voor Codeweek 2017 zijn weer in volle gang. Dit jaar beslaat de Codeweek zelfs twee weken, van 7 t/m 22 oktober. Dit geeft je de gelegenheid zowel in de herfstvakantie als daarbuiten een activiteit rondom programmeren te organiseren. Meld alvast je activiteit aan voor de online kalender.

ECP | Platform voor de Informatiesamenleving is coördinator van de Nederlandse Codeweek en zal zorgen dat de week, en dus ook jouw activiteit, onder de aandacht wordt gebracht. Het komt op de website in een overzicht van alle activiteiten zodat kinderen, ouders en leerkrachten kunnen zien wat er bij hen in de buurt te doen is.

Codeweek 2017
We leven in een wereld waarin technologische ontwikkelingen vliegensvlug gaan. Dat verandert de manier waarop we werken, communiceren, winkelen en denken. Om met deze veranderingen om te kunnen gaan en de wereld om ons heen te blijven begrijpen, moeten we niet alleen snappen hoe technologie werkt, maar ook de nodige vaardigheden ontwikkelen. Leren programmeren helpt ons te doorgronden hoe dingen werken, ideeën te verkennen en dingen te maken. Dit is bijvoorbeeld handig voor je (toekomstige) carrière, maar ook gewoon erg leuk! Laat je creativiteit de vrije loop en werk samen met anderen van over de hele wereld. Welke droom maak jij waar met code?

Vragen over de Codeweek 2017? Mail dan naar info@codeweek.nl. Volg Codeweek ook op Twitter: @CodeweekNL

Lesmateriaal ‘Hack in the Class’ nu online beschikbaar

Een introductie van de digitale cyberwereld en haar gevaren is een belangrijk onderwerp op scholen. Tijdens Alert Online zijn er door Stichting Hack In The Class video opnames gemaakt van de presentatie over cyberhygiëne. Gezamenlijk met deze slides kan dit onderwerp behandeld worden in de klassen voor het verhogen van de kinderen hun bewustzijn rondom cybersecurity en veiligheid.

Onderwerpen behandeld in dit lespakket:

  • Privacy
  • Wachtwoorden
  • Updaten
  • Antivirus

Bekijk de video:

PERSUITNODIGING: Wereldrecordpoging programmeren met 10.000 basisschoolkinderen en gastdocenten

Vrijdagochtend 14 oktober doen 10.000 kinderen van groep 7 en 8 uit het hele land tussen 09.00 -11.00 uur mee aan de Wereldrecordpoging programmeren (een uur lang). ZKH Prins Constantijn is aanwezig bij de bekendmaking van de uitslag om 11.05 uur in de Openbare Bibliotheek van Amsterdam. Aan de recordpoging doen basisscholen door het hele land en enkele honderden gastdocenten mee. De recordpoging wordt georganiseerd in het kader van de Nederlandse Codeweek die op zaterdag 15 oktober van start gaat. Het thema van Codeweek 2016 is ‘Programmeren? Natuurlijk! Maar hoe?’. Het huidige record van 9.782 kinderen staat op naam van Australië.

Media zijn vrijdag 14 oktober van harte welkom bij de aftrap in Amsterdam of één van de deelnemende scholen in het land.

Programma 14 oktober

Openbare Bibliotheek Amsterdam. Aftrap Codeweek 2016 en wereldrecordpoging programmeren
10.30 uur inloop, Oosterdokskade 143, Amsterdam
10.45 uur opening door Ronilla Snellen, directeur CodeUur. Drie vragen voor:
ZKH Prins Constantijn, Kamerlid Kees Verhoeven en wethouder Kajsa Ollongren
11.00 uur groep 7b van OBS de Notenkraker uit A’dam logt in, is het wereldrecord gehaald?
11.05 uur bekendmaking of Wereldrecord programmeren behaald is
11.15 uur Prins Constantijn, Kees Verhoeven, Kajsa Ollongren gaan met de kinderen aan de slag met
programmeren o.l.v. gastdocent Kars Veling van Q42
Tot 12.30 uur mogelijkheden voor interviews met CodeUur, partners en kinderen

Codeweek 2016: Programmeren? Natuurlijk! Maar hoe?
De Codeweek is een EU-initiatief uit 2013 van voormalig vicepresident van de Europese Commissie, Neelie Kroes en haar ‘Young Advisors’. Nu, drie jaar later, is duidelijk dat het belang van programmeren op de kaart staat. Het onderwijs, ouders én kinderen zijn de afgelopen paar jaar met talloze activiteiten al enthousiast gemaakt voor de wereld van computercode. Maar hoe pak je leren programmeren op school maar juist ook thuis en daarbuiten het beste aan? Dat is waar de Nederlandse Codeweek, dit jaar van 15 t/m 23 oktober, om draait. De hele week vinden er door het hele land allerlei activiteiten plaats die te maken hebben met programmeren. Het volledige programma is terug te vinden op www.codeweek.nl.

Partners Codeweekcodeweek-blokje
Bol.com | CA-ICT | Coderdojo | Code Qube |Codeweek | ECP | eSkills for Jobs 2016| IBM | Kennisnet | KPN| SIDN | SIG | Ziggo

 

Download de persuitnodiging in PDF: persuitnodiging-wereldrecordpoging-programmeren-met-10-000-basisschoolkinderen-en-gastdocenten