Leerkrachten leren programmeren

Gisteren heeft CodePact een aantal leerkrachten uit het basisonderwijs geïnspireerd om aan de slag te gaan met computational thinking, met als onderdeel programmeren. Dit deed zij op Generation Discover tijdens de speciaal voor leerkrachten georganiseerde middag over wetenschap en techniek. Generation Dsicover is vandaag, tijdens de CodeWeek, van start gegaan en is de komende vijf dagen de plaats waar jongeren wetenschap en techniek kunnen beleven.

Pauline Maas, die de les namens CodePact verzorgde, liet zien hoe eenvoudig en betekenisvol leerkrachten computational thinking binnen hun eigen les kunnen toepassen. “Computational thinking is niet eng of ingewikkeld, maar vooral heel leuk”. Het is heel belangrijk dat leerlingen op school op weg worden geholpen naar de steeds digitaler wordende toekomst. “Met deze tips ga ik morgen direct aan de slag”, aldus een enthousiaste docent. Momenteel wordt hard gewerkt aan de herziening van het curriculum waarin ook digitale geletterdheid een plaats zal krijgen.

Over Generation Discover:
De les vond plaats tijdens het Generation Discover Festival, een evenement dat de ontdekkers van toekomst inspireert. Op het festivalterrein kunnen basisschoolkinderen innovatieve workshops en interactieve theatershows bijwonen die te maken hebben met wetenschap- en techniekonderwijs. Tijdens de inspiratiemiddag gisteren waren alle leraren speciaal welkom op het festival. Het festival vindt nog tot en met 21 oktober plaats op het Haagse Malieveld. Zie ook: www.generationdiscover.nl

CodeWeek 2018 van start

Overal in Nederland programmeer activiteiten voor kinderen

Morgen start de zesde Europese Codeweek. Overal in Europa vinden activiteiten plaats om kinderen in aanraking te laten komen met alle facetten van digitale geletterdheid. De activiteiten worden georganiseerd door scholen, bibliotheken, bedrijven en (maatschappelijke) organisaties. Kinderen kunnen leren programmeren, hacken of op een andere manier werken aan hun digitale vaardigheden. In Nederland zijn tientallen organisaties actief in de Codeweek. Zij organiseren van 6 t/m 21 oktober tal van activiteiten.

Digitale geletterdheid

Digitale geletterdheid omvat alle vaardigheden die kinderen nodig hebben om zich in de digitale samenleving staande te houden en zichzelf te ontwikkelen. Van informatievaardigheden tot je veilig kunnen bewegen op internet, van computational thinking met o.a. programmeren tot mediawijsheid. Digitale geletterdheid helpt ons om de snel veranderende wereld om ons heen te begrijpen, ons begrip van hoe de technologie werkt te vergroten en vaardigheden en mogelijkheden te ontwikkelen om nieuwe ideeën te ontdekken en te innoveren.

“Het dagelijks leven van kinderen digitaliseert snel, over tien jaar ziet hun sociale leven en de arbeidsmarkt er volledig anders uit dan nu, ook met beroepen die nu niet bestaan. Daar moeten we nu al op anticiperen,” aldus Tineke Netelenbos, voorzitter ECP en Digital Champion.

Voor kinderen door organisaties

Helaas besteden niet alle basisscholen hier evenveel aandacht aan en ontstaat een verschil in digitale geletterdheid waardoor de digitale kloof groter wordt. Daarom zijn initiatieven daarbuiten juist zo belangrijk. Tijdens Codeweek zien we dat nog meer organisaties activiteiten ondernemen om op een leuke en boeiende manier codering en digitale geletterdheid aan kinderen over te brengen.

De Codeweek 2018 wordt in Nederland gecoördineerd door ECP, platform voor de informatiesamenleving, i.s.m. CodePact, het samenwerkingsverband dat streeft naar alle kinderen digitaal vaardig!

Later als ik groot ben

In het tv-programma ‘Later als ik groot ben’ gaan kinderen uit groep 7 of 8 met presentator Jochem van Gelder op onderzoek naar hun droombaan. Waarom lijkt dit beroep je zo leuk? Welke opleiding kun je gaan volgen? En hoe ziet een werkdag eruit? In iedere aflevering komt ook de ICT-component van het beroep aan bod. De eerste aflevering van seizoen 2 wordt uitgezonden op de eerste dag van de Codeweek, zaterdag 6 oktober om 17.00 uur op RTL 4.

Klik hier voor meer informatie.

Bomvolle kalender!

De kalender van Codeweek barst ook dit jaar weer uit zijn voegen. Met meer dan 25 activiteiten is er altijd wel wat te doen in het land!

De activiteiten worden georganiseerd door scholen, bibliotheken en andere organisaties. Kijk snel in de kalender welke leuke workshop, dojo, codeersessie of les er bij jou in de buurt wordt georganiseerd!

Codeweek 2018: Doe mee!

Code-enthousiastelingen opgelet: de voorbereidingen voor Codeweek 2018 zijn weer in volle gang. Van 6 t/m 21 oktober vinden overal in Europa activiteiten plaats voor kinderen; van informatievaardigheden tot je veilig kunnen bewegen op internet, van computational thinking met o.a. programmeren tot mediawijsheid. Doe mee en help ons kinderen in aanraking te brengen met alle facetten van digitale geletterdheid. ECP is coördinator van de Nederlandse Codeweek en zorgt dat de week, en alle activiteiten, onder de aandacht worden gebracht.

Codeweek 2018
Het dagelijks leven van kinderen digitaliseert in een rap tempo. Over tien jaar ziet de arbeidsmarkt er volledig anders uit dan nu, met beroepen die nu nog niet bestaan. En de grootste veranderingen moeten nog komen. Daarvoor is het nodig dat kinderen veilig en flexibel leren functioneren in de digitale wereld en inzicht krijgen in hoe deze wereld in elkaar steekt. Ook basisscholen hebben hier een onmisbare rol. Codeweek nodigt organisaties, ondernemers, bibliotheken, scholen en alle andere geïnteresseerden uit om een activiteit te organiseren.

Doe mee!
Meedoen kan op 3 manieren:

1. Organiseer zelf een event
Organisaties, ondernemers, bibliotheken, scholen, of u persoonlijk; eigenlijk is iedereen is welkom een activiteit te organiseren tijdens Codeweek 2018. Op de website van Codeweek vindt u tips en trics voor het vormgeven van uw activiteit. Meld uw activiteit aan via de website en wij tonen hem in onze kalender zodat kinderen, ouders en leerkrachten kunnen zien wat er bij hen in de buurt te doen is. Daarnaast brengen wij uw activiteit via onze diverse kanalen onder de aandacht.
Meld uw activiteit hier aan voor de online kalender.

2. Bezoek een event
Neem uw kinderen, neefjes, nichtjes, buurkinderen mee naar een van de vele activiteiten uit onze kalender en laat ze kennis maken met digitale geletterdheid. Of het nu een workshop coderen is of een lesje hacken, ze zullen er ongetwijfeld nog lang over napraten! Een overzicht van wat er bij u in de buurt te doen is vindt u in onze kalender.

3. Spread the word
Help ons met het verspreiden van onze boodschap en breng Codeweek bij nog meer mensen onder de aandacht. Attendeer uw omgeving op Codeweek en volg en deel onze twitterberichten via @CodeweekNL.

Samen Digiwijzer

Tijdens de kick-off van de Codeweek 2017 is het plan ‘Samen Digiwijzer’ gepresenteerd, dat als doel heeft meer kinderen te bereiken om zo digitale ongelijkheid tegen te gaan. Dit is nodig omdat naar schatting meer dan de helft van de basisscholen in Nederland nauwelijks aandacht geeft aan digitale vaardigheden in het onderwijsprogramma. 

‘Samen Digiwijzer’ is een initiatief van CodePact, Mediawijzer.net en Kennisnet. Zij willen gezamenlijk een zogenoemde Circle of Support vormen en scholen helpen met het invoeren van digitale geletterdheid. In eerste instantie richten zij zich op scholen die nog niet of nauwelijks actief zijn op dit gebied.

> Download het plan Samen Digiwijzer

Achtergrond

Digitale geletterdheid omvat alle vaardigheden die kinderen nodig hebben om zich in de digitale samenleving staande te houden en zichzelf te ontwikkelen. Van informatievaardigheden tot je veilig kunnen bewegen op internet, van computational thinking tot mediawijsheid. ‘Digitale geletterdheid wordt – naar het zich laat aanzien – een vast onderdeel van het curriculum. Veel basisscholen zijn al actief op het gebied van digitale geletterdheid, maar het is moeilijk om dit in alle leerjaren door te voeren,’ aldus programmamanager Margreet de Vries.

Mary Berkhout van Mediawijzer.net benadrukt dat de aanwezigheid van internet en digitale media voor de generatie kinderen en jongeren die nu opgroeit weliswaar vanzelfsprekend is, ‘maar dat betekent nog niet dat elk kind even goed mee kan komen. Vooral kinderen die de thuissituatie niet mee hebben, bouwen onvoldoende digitale vaardigheden op.’

Dagelijks leven en arbeidsmarkt veranderen snel

Het dagelijks leven van kinderen digitaliseert in een rap tempo. ‘Kinderen moeten veilig en flexibel leren functioneren in die digitale wereld. Over tien jaar ziet hun sociale leven en de arbeidsmarkt er volledig anders uit dan nu. Ook met beroepen die nu niet bestaan. Daar moeten we nu al op anticiperen,’ aldus De Vries. Samen Digiwijzer gaat vraaggestuurd te werk: scholen zijn zelf in de lead over wat zij willen doen en hoe dit het beste in het onderwijsprogramma past. De initiatiefnemers bieden maatwerk door bijvoorbeeld gastdocenten te leveren of lesprogramma’s aan te dragen.

> Download het plan Samen Digiwijzer

Ambitie codeweek 2018: minimaal 50% van de Europese kinderen maken kennis met programmeren

Na de geslaagde editie van 2017 is het doel van Codeweek dit jaar om de helft van alle basisschoolleerlingen in Europa kennis te laten maken met programmeren. ECP organiseert de Nederlandse editie van de Codeweek die dit jaar plaatsvindt van 6 t/m 21 oktober. Wij roepen ook u op om in de Codeweek 2018 een actieve bijdrage te leveren. Aanmelden kan hier!

Tijdens Codeweek organiseren scholen, bibliotheken en andere organisaties in heel Europa activiteiten die kinderen kennis laat maken met computational thinking, een van de vier domeinen van digitale geletterdheid. Leren denken als een computer – want dat leer je als je leert programmeren – helpt om problemen te kunnen doorgronden, ideeën te verkennen en uit te voeren. Vaardigheden die onmisbaar zijn voor de banen van de toekomst.

Om Codeweek onder de aandacht te brengen stelde de Europese Commissie in ieder deelnemend land ambassadeurs aan. Tineke Netelenbos, voorzitter van ECP, is Digital Champion en één van de Nederlandse ambassadeurs. In de aanloop naar de editie van dit jaar kwamen de ambassadeurs van het project bijeen in Brussel op uitnodiging van de Europese Commissie.

Na een presentatie van de Commissie over de huidige stand van zaken rond programmeeronderwijs presenteerden de ambassadeurs projecten en plannen uit hun thuisland. Dit leverde een breed overzicht aan initiatieven uit verschillende landen op. Maar hoe uniek ook, elke benadering kende als gemene deler het uitgangspunt om zo veel mogelijk betrokken partners aan de projecten te binden. Samenwerking tussen overheid, onderwijs en private partners is daarbij het uitgangspunt. Afgesproken werd dan ook om bestaande samenwerkingsverbanden te intensiveren en nieuwe partners bij Codeweek te betrekken.

ECP organiseert de Nederlandse editie van Codeweek en mobiliseert ook dit jaar weer zoveel mogelijk organisaties om ook deel te nemen. Een aantal organisaties heeft de handschoen al opgepakt, maar er zijn nog velen nodig om in de week de Europese ambitie te halen: 50% van alle kinderen maken kennis met programmeren. Ook uw organisatie kan bijdragen door een evenement te organiseren, deel te nemen aan een evenement of de Codeweek te promoten. Meld uw activiteit vandaag nog aan op deze site!

MediaMasters Game: mediawijs? Bewijs het maar!

Tot en met 22 oktober is het Codeweek in heel Europa. In Nederland zetten zo’n 50 organisaties zich actief in om kinderen kennis te laten maken met alle facetten van digitale geletterdheid. Eén zo’n initiatief is MediaMasters, bestaand uit de Game en de Club. De MediaMasters Game is een gratis, crossmediaal spel voor in de klas en thuis en wordt gespeeld tijdens de Week van de Mediawijsheid (17 t/m 24 november). Vorig jaar waren maar liefst 150.000 leerlingen ingeschreven en ook dit jaar gaan de aanmeldingen hard.

Spelenderwijs maken leerlingen in groep 7 en 8 kennis met de kansen en de gevaren van media. Denk hierbij aan onderwerpen als sociale media, reclame, informatievaardigheden, programmeren, games, cyberpesten, vloggen, beeldvorming, virtual reality en online gedrag. De Game biedt scholen een kans om op een toegankelijke en uitdagende manier met media in de klas aan de slag te gaan.

De leerdoelen zijn gebaseerd op het Mediawijsheid Competentiemodel. In het kort:

  • Kritisch leren kijken naar media en snappen hoe deze werken (analyse)
  • Het effect (bedoeld of onbedoeld) van media ervaren en begrijpen (bewustzijn)
  • Inzicht krijgen in hun eigen mediagedrag (privacy en respect)
  • Praten over media, thuis en in de klas (dialoog)
  • Zelf media kunnen inzetten en maken (creatie)

Ook aan de slag met mediawijsheid? Meld je klas aan voor 10 november 2017 zodat je gegarandeerd alle informatie ontvangt die nodig is om van de MediaMasters Game een succes te maken.

MediaMasters is een initiatief van Mediawijzer.net, kernpartner van CodePact.