Tips Codeweek Events

Zelf een code event organiseren tijdens de Codeweek? Een aantal tips op een rij!

 • Maak je evenement beginnersvriendelijk en toegankelijk voor iedereen – ook voor degenen die nog helemaal geen ervaring hebben met programmeren. Focus meer op het plezier en de praktische aspecten, dan op het technische deel.
 • Je mag zelf weten hoe je je event vormgeeft. We raden je wel aan om tijd in te plannen voor een praktische, hands-on activiteit waarin deelnemers zelf iets kunnen maken. Ze iets laten creëren dat ze mee kunnen nemen naar huis om te laten zien aan familie en vrienden? Nog beter!
 • Je bent vrij om de tools en technologieën te gebruiken waar je bekend mee bent, maar overweeg eens om vrij beschikbare open source materialen te gebruiken.
 • Iets nieuws leren kan intimiderend zijn. Een glimlach en gezellige sfeer kunnen helpen om deelnemers op hun gemak te stellen!
 • Het is ook een goed idee om je deelnemers handvatten aan te reiken voor na de activiteit. Hoe kunnen zij blijven doorleren, bij wie kunnen ze terecht met vragen?
 • We geven de voorkeur aan events waarbij deelname gratis is, maar je kunt deelnemers om een kleine bijdrage vragen om de kosten te dekken. Zorg ervoor dat dit duidelijk is! Heb je meer geld nodig, dan kun je op zoek gaan naar sponsors.
 • Wij zorgen dat je activiteit gepromoot wordt, maar laat ook zelf via social media en in je netwerk weten dat je meedoet aan de Codeweek! Heb je logo’s nodig? Download de logo’s hier als .zip file of neem contact met ons op!

Wat heb je nodig?

 • Een groep vol enthousiastelingen die willen leren programmeren!
 • Eén of meer leraren/begeleiders. Het aantal is natuurlijk afhankelijk van de grootte van de activiteit, maar het kan handig zijn om kleine groepjes deelnemers te koppelen aan een eigen begeleider. Omdat Codeweek activiteiten normaal gesproken gericht zijn op beginners, hoeven dat geen professionele programmeurs te zijn. Het is belangrijker dat ze gemotiveerd zijn om kennis over te dragen, geduld hebben om vragen te beantwoorden en kunnen handelen vanuit het perspectief van de beginneling. Bij grotere evenementen is het handig om naast deze begeleiders nog enkele helpers/hosts te hebben om te zorgen dat alles soepel verloopt.
 • Een locatie! Klaslokalen, conferentiezalen of zelfs openbare plekken kunnen met een beetje voorbereiding prima omgetoverd worden in een goede locatie.
 • Computers met snel internet. Afhankelijk van je doelgroep kun je deelnemers vragen eigen laptops mee te brengen. Zorg dan dat er genoeg stopcontacten zijn! Indien je computers van de locatie gebruikt, zorg dan dat de benodigde software van tevoren geïnstalleerd is.
 • En als laatste: iets om mee te werken/leren! Dit is natuurlijk afhankelijk van je doelgroep. Kinderen vinden het vaak leuk om met Scratch te werken, tieners maken apps met Rails, studenten kunnen overweg met Python of HTML.. Inspiratie nodig? Kijk dan eens hier. Je wordt geen programmeur in één dag, maar deelnemers kunnen wel ervaren hoe leuk het is om iets te maken. Begin je activiteit niet met de tools die je wilt gebruiken, maar met het doel dat je wilt bereiken. Stem je activiteit af op je doelgroep!
 • Bonustip: voldoende drinken en snacks houden je deelnemers vrolijk en gemotiveerd, vooral bij events die wat langer duren!

De laatste stap.. je event aanmelden

Meld je event bij ons aan! Hier lees je hoe je dat doet.

 

Heb je vragen? Mail ons via info[at]ecp.nl.