Ambities CodeWeek 2024. Half september waren Ramon Moorlag en Pauline Maas in Brussel voor een overleg met het nieuwe consortium (JA Europe) die de CodeWeek de komende twee jaar gaat organiseren. Het is een consortium van 42 partijen die onder de naam Code4Europe dit oppakken. Ze hebben grote ambities die we hieronder zullen toelichten. Gelukkig mochten Ramon en Pauline uiteindelijk toch met z’n 2-en naar het event komen omdat er in eerste instantie maar één persoon per land mocht komen. Maar omdat we samen met de auto kwamen (en niet vlogen) was het gelukkig geen probleem. Vol energie gingen we die kant uit.

Informele borrel in Brussel

De eerste avond was er een informele bijeenkomst waar we konden kennismaken met het nieuwe consortium. Wat opviel was dat ze veel kennis hebben van organiseren en projectmanagement maar weinig van geven van programmeer lessen. Gelukkig kwamen we al snel “oude” bekende CodeWeek Ambassadeurs tegen van de andere landen. We haalden mooie herinneringen op en vroegen ons af wat gaat allemaal veranderen. En hoe kunnen we hier invloed op hebben. Ieder land werkt via een nationale hub en wij als Nederland vallen onder België. In totaal zijn er 42 van dit soort hubs.

Community Meeting in de Square & Ambities CodeWeek 2024

De volgende ochtend was de meeting in het prachtige moderne gebouw de Square in het centrum van Brussel. Daar kregen we een tas met goodies met daarin nieuwe t-shirts en zijn we van oranje naar grijs gegaan. Er waren zo’n 200 man waarvan wij er maar een handje vol kende. Dus heel veel nieuwe mensen tijdens de kennismaking gesprekken werd nog meer duidelijk dat ze hun oorsprong niet in het programmeeronderwijs hebben.

Na de opening mocht Pauline Maas samen met Salvatore Nigro, Georgi Dimitrov, Denisa Boca, Ioannis Gaviotis, Kristina Vujic, Borut Campeli in een panel plaats nemen en iedereen kreeg 10 minuten om te vertellen hoe zij denken om meer meisjes, programmeren en uitvinden de scholen in te krijgen. Na deze bijeenkomst kregen we een korte minecraft workshop en hebben we samen met het Belgische team gezeten hoe we de CodeWeek meer op de kaart kunnen zetten. Er was veel discussie hoe de CodeWeek.eu website toegankelijker kan worden als we hier veel mee activiteiten moeten gaan posten. Toen was het tijd voor de lunch waar Pauline Maas samen met Aimée Fagan een aantal tafels hadden om inspirerende micro:bit projecten te laten zien. Dat was natuurlijk erg leuk om te doen.

Na de lunchpauze kregen alle tafels een aantal vragen voorgeschoteld waar in je kon nadenken en met ideeën kon komen hoe de CodeWeek nog meer impact kan hebben. De ambitie van het consortium is enorm groot.

“Our mission is to enhance and expand digital education across Europe, ensuring that EU Code Week continues to inspire and engage”.

Dit willen ze doen door 4 keer zoveel activiteiten te (laten) organiseren op de activiteiten agenda, nog meer meisjes te bereiken en nog veel meer zaken. En dat allemaal in 2 jaar tijd. Het is natuurlijk cruciaal met een algehele impact van de EU Code Week op het Europese landschap van coderen en digitale geletterdheid te vergroten.

Wij als ambassadeurs blijven wat huiverig. Want er zit veel organisatie om ons heen, maar wij moeten het toch doen.

Je kunt hier het verslag lezen wat de EUCodeWeek online heeft gezet over het event.