Neelie Kroes brengt coderen naar de klas: ook ECP ondertekent CodePact

Op alle Nederlandse scholen moeten leerlingen les krijgen in coderen. Met die ambitie lanceert Neelie Kroes van StartupDelta het programma CodePact op 21 mei 2015 tijdens het Onderwijsfestival. Ook ECP, een van de initiatiefnemers van de Nederlandse Codeweek, zet zich in om kinderen kennis te laten maken met programmeren en heeft het CodePact ondertekend.

De doelstelling van CodePact is om 400.000 kinderen te onderwijzen in coderen. In het CodePact nemen het bedrijfsleven en de overheid actie om les te geven in coderen op het basis- en voortgezet onderwijs. Door bij kinderen vroegtijdig vaardigheid voor coderen te ontwikkelen, wordt een kweekvijver voor toekomstig talent gecreëerd. Bovendien is het noodzakelijk dat Nederland haar concurrentiepositie verstevigt omdat bij de diverse buurlanden coderen inmiddels al een vaste plek heeft binnen het onderwijs.

“We hebben een ongekend tekort aan talenten die kunnen programmeren en coderen, waardoor onder andere startups niet aan het juiste personeel kunnen komen en onvoldoende kunnen groeien. CodePact maakt een verschil door 400.000 leerlingen vroegtijdig deze vaardigheden bij te brengen in de klas en daarbuiten”, aldus Neelie Kroes.

CodePact zorgt dat de leerlingen van nu straks aan de slag kunnen op de arbeidsmarkt waar de automonteur, de verwarmingsinstallateur en de app-bouwer allemaal moeten kunnen programmeren en over nieuwe, digitale vaardigheden moeten beschikken. Om te zorgen dat ieder kind die digitale vaardigheden krijgt, zijn er acht acties afgesproken die het bedrijfsleven samen met het onderwijs oppakken. De voornaamste inzet is om alle kinderen de kans te geven op te leren coderen, alsmede om kinderen het vermogen leren om techniek te begrijpen. Daarnaast committeren de partners in CodePact zich onder andere aan het leveren van software, trainingen en lesmiddelen die programmeer lessen faciliteren voor zowel leerlingen, als onderwijskrachten en ouders.

CodePact is door StartupDelta gelanceerd tijdens het Onderwijsfestival en is ondertekend door Bomberbot, Codeforsu, CodeUur, ECP, Gemeente Amsterdam, Google, IBM, Inspiring Fifty,  Microsoft, Malmberg, NederlandICT, Oracle, Q42, Randstad, VHTO. In de zomermaanden wordt het CodePact verder uitgebouwd met nieuwe partners en een concreet actieplan. Bij de start van de Codeweek op 10 oktober 2015 wordt het actieplan gepresenteerd. In 2016 zal CodePact aansluiten op het TechniekPact.

Volg CodePact ook op Twitter.

PosterCodepactV02.indd